Rusija
0

Brutalno napadnuta dva violinista u Moskvi

FENA
Ulice Moskve
Ulice Moskve
Moskovska policija istražuje o žestokim napadima na violiniste jednoga slavnog orkestra u Rusiji, objavila je u utorak ruska štampa.

Violinist Denis Šulgin iz moskovskog orkestra Virtuosi smješten je u bolnicu s frakturom lobanje, nakon što su ga u ponedjeljak navečer napale nepoznate osobe, javila je agencija Ria Novosti.

Nekoliko napadača ga je pretuklo i otelo mu instrument, izjavio je policijski glasnogovornik.

Večer ranije drugi violinist iz istog orkestra Georgi Tsai izboden je nožem, javila je ista agencija.

"Istraga se koncentrirala na tri pretpostavke: krađa violine velike vrijednosti, sukob unutar orkestra i sukob između orkestara", izjavila je glasnogovornica Janna Ojina za televiziju Vijesti 24.

Policija razmatra mogućnost da se radi o rasističkom zločinu, jer je Tsai korejskog porijekla, objavio je dnevni list Komsomolskaja Pravda, a posljednjih su godina u Moskvi učestali zločini koje čine grupice ekstremne desnice.

Šef orkestra Grigorij Kovalevski nije isključio mogućnost da su Tsaijevi napadači htjeli njegovu violinu, jer ona vrijedi oko 30.000 dolara.

Policija nije otkrila da li je instrument violinista korejskog porijekla također ukraden.

Orkestar Virtuosi osnovao je 1979. godine njegov sadašnji muzički direktor Vladimnir Spivakov, čuveni šef orkestra i violinist.