Svijet
49

Brutalno hapšenje nevinog studenta crnca izazvalo proteste u Washingtonu

Klix.ba
Nakon što je objavljen video na kojem se vidi kako američki policajci brutalno hapse 18-godišnjeg studenta muzičke akademije koji nije ništa skrivio, grupa ljudi okupljena pod nazivom "Justice for Jason" započela je proteste u Washingtonu.

Na snimku koji je snimio prijatelj Jasona Goolsbyja čuje se kako mu policajci govore "Prekini se opirati" dok leži na podu, a on govori "Ne opirem se". Također, čuje se kako govori njegov prijatelj: "On nije ništa učinio". Nakon što je snimak postavljen na društvene mreže, bijesni stanovnici Washingtona su izašli na ulice.

Aktivisti organizacije "Black Lives Matter", osudila je napad policije i na mjestu hapšenja napravili ljudski lanac blokiravši Pennsylvania aveniju.

Jasona je student prestižnog Howard univerziteta, a protestima su se priključile i njegove kolege. Svi su imali riječi hvale za svog kolegu i prijatelja, dok je profesorica Erika Totten tvitala: "Goolsby je jedan od najdražesnijih dječaka kojem sam ikada imala čast predavati".

Policija se oglasila saopćenjem u kojem je pokušala opravdati postupak policijskih službenika, ali su priznali da Jason nije uhapšen niti je išta skrivio.

Kao razlog hapšenja naveli su poziv u kojem je prijavljeno da postoji mogućnost pljačke na bankomatu. Prema izjavama očevidaca, riječ je o starijem bračnom paru bijele puti koji su dizali novac sa bankomata, a Jason je u tom trenutku izlazio i pridržao vrata gospođi iz pristojnosti jer je imala pomagalo. Gospođa je to očito pogrešno shvatila i pozvala je policiju koja je potom uhapsila Jasona i izložila ga ruglu.