Štampa
0

Brownov "vulkanski temperament" ili "laži!"

FENA
Gordon Brown (Foto: Reuters)
Gordon Brown (Foto: Reuters)
"Vulkanski temperament" i zlostavljanje osoblja - to su nove optužbe na račun premijera Gordona Browna koje The Observer objavljuje u nedjelju na naslovnici, kao i u nizu članaka koji slijede, a koji se zasnivaju na izvodima iz najnovije knjige kolumnista ovoga lista Andrewa Rawnsleyja.

Observer prenosi da osoblje u Downing Streetu živi u strahu od Brownovih napada bijesa, te da je ovo došlo do ušiju dužnosnika Whitehalla, koji je opomenuo premijera na njegovo nedopustivo ponašanje.

Rawnsley u svojoj knjizi otkriva niz incidenata, kada je Brown čak i fizički nasrnuo na svoje suradnike - od onih najviših pa do najnižih činovnika - u trenucima krize, osobito u prvim mjesecima preuzimanje dužnosti premijera.

On je navodno neke od njih udario, gurnuo, uhvatio za kragnu, vikao unoseći se u lice i slično; svi incidenti se odnose na pogreške osoblja ili nesretne sticaje okolnosti, kojih je bio značajan broj a koji su ubrzo otkriveni i nemilosrdno kritizirani u tisku.

Ovi navodi bi mogli ojačati tvrdnje Brownovih protivnika, i u opoziciji i u vlastitoj Laburističkoj stranci, da on nije podobna osoba za upravljanje zemljom u narednih pet godina.

Andrew Rawnsley tvrdi da je ove navode prikupio iz veoma pouzdanih izvora, i da je na knjizi radio tri godine.

Dnevnik The Independent preko cijele prve stranice pod naslovom "Laži!" objavljuje u nedjelju ekskluzivni intervju s Gordonom Brownom.

Ogorčeni premijer kaže da ga "neprijateljski mediji" prikazuju na lažan način uoči izbora koji će odlučiti o njegovoj političkoj budućnosti te tvrdi kako je najobičnija laž da je on ikada u svom životu bilo koga udario, te da su iznesene tvrdnje potpuna besmislica.

Što god bila istina, mnogi Browna vide kao čudnu osobu ili, kako neki smatraju, izgubljenim slučajem; pa ipak on opstaje na vlasti, usprkos brojnim pokušajima protivnika da ga uklone, i zbog te žilavosti i istrajnosti, ako ni zbog čega drugoga, zaslužuje uvažavanje, konstatira Independent u svome uredničkom komentaru.