Guardian
0

Brown od EU u Kopenhagenu traži više

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Guardian u utorak objavljuje intervju s britanskim premijerom Gordonom Brownom koji smatra da smanjenje emisije ugljendioksida i drugih štetnih plinova u zemljama Evropske unije mora biti još veće kako bi se u Kopenhagenu osiguralo postizanje sporazuma o očuvanje klime.

Britanski premijer se, prema pisanju lista, nada da će evropska "dvadesetsedmorica" pristati na 30 posto smanjenje do 2020. godine odnosno deset posto više od postojeće evropske ponude.

Guardian primjećuje i da će svaki ovakav pokušaj naići na žestok otpor istočnoevropskih članica Unije kao i Italije i Austrije koje se od ranije energično protive povećanju zacrtanih ciljeva jer, dodaje list, najveći dio svojih energetskih potreba podmiruju iz termoelektrana na ugalj.

Financial Times analizira nastup Evropske unije na klimatskom samitu u Kopenhagenu i njeno, smatra list, tvrđenje pazara u pregovorima o smanjenju emisije štetnih plinova.

Bruxelles je, naime, odustao od ponuđenog povećanja postavljenog cilja za smanjenje emisije plinova staklene bašte jer u Evropskoj uniji smatraju da prijedlozi koji su prošlog mjeseca stigli iz niza država nisu dovoljni da bi se spriječile značajnije klimatske promjene. Tvrd stav Evropske unije ima za cilj da druge vlade, zastupljene na međunarodnoj konferenciji u Kopenhagenu podstakne da povećaju ponuđeni nivo smanjenja količine štetnih plinova koje ispuštaju u atmosferu.

Posmatrači, nastavlja Financial Times, u ovakvom potezu Evropske unije vide snažan nagovještaj teških pregovora koji će se tokom naredne dvije nedjelje voditi u danskoj prijestonici.

Članice Unije su pristale da do 2020. godine za 20 posto smanje emisiju štetnih plinova u odnosu na nivo iz 1990. U Bruxellesu je, nastavlja londonski list, izražena i spremnost da se smanjenje poveća za još deset posto, na ukupno 30 posto, ali pod uslovom da i druge zemlje učine slično. Tokom nekoliko posljedjih nedjelja niz velikih privreda, uključujući Kinu, Indiju, Brazil i Sjedinjene Države su predočile na šta su spremne da pristanu ali je delegacija Evropske unije u Kopenhagenu zauzela stav da to što je ponuđeno nije dovoljno da bi zadovoljilo cilj koji su postavile Ujedinjene nacije. Odnosno, kako objašnjava Financial Times, da se ispuštanje štetnih materija smanji do mjere dovoljne da rast temperature na planeti ne premaši 2 stepena u odnosu na vrijeme prije industrijskog razvoja, prenosi BBC.