Svijet
0

Brown i Sarkozy za hitnu reformu finansijskih tržišta

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski premijer Gordon Brown i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uputili su zajednički poziv za sprovođenje hitne reforme finansijskih tržišta.

Dvojica lidera su u članku objavljenom u američkom dnevniku "Wall Street Journal" istakli da bi vanredni porezi na bonuse banke trebalo da budu smatrani prioritetom.

Prema njihovom mišljenju, "jednostavno je neprihvatljivo" da poreski obveznici pokrivaju troškove neuspjehe banaka, a da pri tom nemaju nikakve koristi od njihovih uspjeha.

Sarkozy i Brown su naglasili da su zbog finansijske krize "shvatili da ekonomija više nije na nacionalnom već na globalnom nivou, tako da i finansijski standardi moraju biti globalni".

"Moramo obezbijediti da putem odgovarajućih regulativa, finansijski sektor funkcioniše na globalnom nivou", ističu Sarkozy i Brownn.

Podnoseći predbudžetski izvještaj za iduću godinu u britanskom parlamentu, ministar finansija Velike Britanije  Alistair Darling najavio je mjere za smanjenje velikog budžetskog deficita od 300 milijardi dolara.

Plan vlade obuhvata i stroge mjere čiji je cilj smanjenje tzv. bankarskih bonusa.
Darling je rekao da će vlada uvesti poseban jednokratni porez bankama od 50 odsto, na sve isplate bonusa u iznosu većim od  40.000 dolara.