Britanska štampa tvrdi
0

Obama objavio rat najvećim američkim bankama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na naslovnim stranama većine londonskih dnevnika je predsjednik SAD-a Barack Obama, koji je, kako ocjenjuje štampa, prijedlogom o korijenitoj reformi finansijksog sektora, objavio rat najvećim američkim bankama.

Po ocjeni Financial Timesa Obama predlaže najveću reformu finansijskog sektora poslije one izvršene 30 godina prošlog stoljeća, nakon tadašnje finansijske krize.

Bankama u kojima građani drže novac bi, po toj zamisli, bilo zabranjeno da se bave riskantnim poslovima na međunarodnom finansijskom tržištu od kojih su zarađivale velike profite i isplaćivale često astronomske bonuse zaposlenima.

U suštini bi ponovo bila postavljena granica između komercijalnih i investicionih banaka, koja je u Americi postojala do 99 godine, navodi list, dodajući da bi neke od najvećih američkih banaka, poput Goldman Sachsa i J. Morgan Chasea, bile primorane da se restruktuiraju.

Financial Times donosi i redakcijski komentar u kojem kritikuje Obamin prijedlog, ocjenjujući da bi bilo vrlo teško razlučiti šta su komercijalne aktivnosti banaka povezane sa štednjom građana, a šta njihovi riskantniji investicioni poslovi.

Times u komentaru na istu temu takođe kritikuje Obamine predložene mjere, ocjenjujući da bi bilo bolje uvesti ograničenja na to koliko banke smiju da se zadužuju nego ograničiti njihove aktivnosti.

Nasuprot tome, Guardian reforme koje je najavio američki predsjednik pozdravlja naslovom "Napokon".

List ocjenjuje da bi primjena predloženih mjera značila da bi banke ponovo bile sigurne i Obami zamjera jedino što nije ranije predložio te mjere.

Independent takođe odobrava potez američkog predsjednika, navodeći da je to prvi korak u neophodnim reformama finansijskog sektora.

List tu konstataciju iznosi na kraju komentara u kojem oštro kritikuje velike investicione banke zato što zaposlenima ponovo isplaćuju pozamašne bonuse.

Na meti Independenta je posebno banka Goldman Sachsa koja je u četvrtak saopćila da će svojim zaposlenima podijeliti 10 milijardi dolara, prenosi BBC.