Financial Times
0

Novi Obamin udarac bankarskom sektoru

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Barack Obama je banke ponovno uzeo na nišan. Nakon goleme financijske krize bankarski sektor je neočekivano brzo ponovno stao na vlastite noge. Sada je, međutim, opet na udaru američkog predsjednika koji priprema još jedan u nizu sve težih udaraca, piše u ponedjeljak Financial Times.

Nakon napada na, kako je naveo, opscene bonuse bankara, Obama planira nametnuti najdalekosežnija ograničenja na poslovanje banaka još od 30-ih godina prošlog stoljeća.

Iako nema sumnje da su potezi koje su u posljednje vrijeme povlačile vlade s obje strane Atlantika bili motivirani kratkoročnim političkim interesima, banke su se neizbježno našle na udaru zbog namjere da zaposlenicima isplaćuju velike bonuse, i to u trenutku u kojem milioni ljudi teškom mukom otplaćuju kredite ili ne mogu naći posao.

Po svemu sudeći, banke ubuduće više neće moći raditi što god žele, a bankarima neće preostati drugo nego da, kako piše Financial Times, progutaju knedlu i pokušaju da umjesto dosadašnjih vrlo riskantnih aktivnosti pronađu neki drugi izvor zarade.