|

Brown: Bivši talibani imaju mjesto u razvoju Afganistana

Brown: Bivši talibani imaju mjesto u razvoju Afganistana
0
F
FENA
12.12.2007. u 18:03
0
komentara
0

dijeljenja
Brown: Bivši talibani imaju mjesto u razvoju Afganistana Foto: Reuters
Britanski premijer Gordon Brown izjavio je u srijedu da bivši talibanski borci u Afganistanu mogu učestvovati u budućem demokratskom i ekonomskom razvoju zemlje ako se odreknu nasilja.
Brown je u govoru u britanskom parlamentu najavio da će Britanija podržati nastojanje afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija da omogući bivšim pobunjenicima da učestvuju u političkom životu zemlje.

"Ukoliko su (bivši pobunjenici) spremni odbaciti nasilje i poštovati ustav zemlje i osnovna ljudska prava, onda za njih ima mjesta u društvu i ekonomskom razvoju", rekao je britanski premijer, podsjetivši da je oko 5000 pobunjenika do sada predalo oružje.

Brown je naveo da Britanija neće uspostavljati direktne pregovore s bivšim talibanskim borcima, ali da podržava napore afganistanske vlade da bivše talibane uključi u politiku, prenio je AP.

Neimenovani britanski zvaničnik izjavio je da London podržava afganistanske vlasti da identificiraju bivše pripadnike talibanskog pokreta, posebno zapovjednike srednjeg ranga, ističući da je proces nacionalnog pomirenja, prije svega, usmjeren na bivše talibanske borce nižega i srednjeg ranga.

Dnevnik The Independent u srijedu je prve tri stranice posvetio najavi današnjeg saopćenja britanskog premijera Gordona Browna da će uslijediti velika promjena strategije u Afganistanu.

Citirajući Brownov poziv kako je došlo vrijeme da se pregovara s talibanima, list pita znači li to početak kraja krvavog rata nakon šest godina ili je riječ samo o zamazivanju očiju domaće javnosti?
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.