Velika tragedija
283

Brojne svjetske javne ličnosti pružile podršku Francuskoj

Piše: L. K.
Foto: AFP (Foto: AFP)
Foto: AFP (Foto: AFP)
Vijest da gori jedna od najpoznatijih katedrala na svijetu, Notre Dame, šokirala je cijeli svijet. Mnogi političari i javne ličnosti su se već oglasili po ovom pitanju i uputili podršku Francuskoj, a sada su to učinili i Theresa May, Melania Trump, Hillary Clinton i Vatikan.

"Moje srce je uz Pariz. Notre Dame je simbol koji dokazuje da mi kao ljudska bića možemo služiti za višu korist, za građenje historijskih spomenika koji će vijekovima kasnije oduzimati dah ljudima. Francuskoj želim mnogo snage i ujedinjenosti u žalosti i ponovoj gradnji", napisala je Clinton na Twitteru.

Premijerka Theresa May podržala je Francusku i vatrogasce koji se još uvijek bore sa buktinjom.

"Situacija u Parizu slama moje srce, molim se za sigurnost ljudi koji se nalaze blizu nesreće", napisala je prva dama SAD-a Melania Trump.

Vatikan je objavio saopćenje glede cjelokupne situacije. U njemu navode kako ih je situacija u Parizu šokirala, te kako im je žao što vatra uništava simbol vjere koji je važan ne samo Francuskoj, nego i cijelom svijetu.

"Ovim putem izražavamo svoju bliskost francuskim katolicima i parižanima. Molimo se za sve vatrogasce koji rade sve što mogu kako bi okončali ovu tešku situaciju", zaključili su u saopćenju za javnost.

Podsjećamo, vatra je počela oko 19 sati, a vatrogasci još uvijek vode borbu protiv velikih plamenova. Do sada je uništen veliki dio katedrale, a francuske vlasti kažu kako su prognoze jako loše te kako smatraju da katedrala vjerovatno neće "preživjeti" požar.