Iskopavaju se ruševine
54

Broj žrtava potresa u Turskoj i Grčkoj povećao se na 37, dirljivi prizori s terena

Dž. L.
(Foto: EPA-EFE)
Stravični zemljotres koji je jučer pogodio Tursku i Grčku odnio je živote najmanje 37 osoba, a među žrtvama je i dvoje djece, navodi se u posljednjim izvještajima.

Sigurnosni zvaničnici su izvijestili da je dvoje maloljetnika preminulo na grčkom ostrvu Samon nakon što se na njih srušio zid. Mnogi ljudi u Izmiru su živi izvučeni iz ruševina, ali su preminuli usljed zadobijenih povreda.

Gotovo 900 osoba je povrijeđeno u potresu jačine 6,6 stepeni koji je pogodio dvije zemlje, a stotine ih je ostalo bez domova. Podsjetimo da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas obećao napraviti kuću svakom građaninu Izmira čiji dom je uništen u potresu.

Nekoliko zgrada u Izmiru je potpuno srušeno, a brojni spasilački timovi i dalje pretražuju teren. Prema izvještajima iz turskih medija, opsežne spasilačke akcije trenutno se provode na 17 lokaliteta u Izmiru gdje je došlo do rušenja stambenih zgrada, piše Daily Sabah.

Do sada je uspješno spašeno stotinu ljudi, kao i brojne životinje, odnosno kućni ljubimci.

Društvenim mrežama kruže emotivni videosnimci i fotografije spasilačkih akcija u Izmiru. Brojne korisnike interneta osvojili su prizori spašavanja mačke koja je bila 30 sati zarobljena u ruševinama.
S druge strane, potresne fotografije porodica koje ne prestaju iskopavati ruševine tragajući za svojim najbližima slamaju cijeli svijet.

Zamjenik generalnog direktora turskog Crvenog polumjeseca Ibrahim Ozer rekao je večeras za Euronews da je više od 3.000 dobrovoljaca ove organizacije trenutno na terenu u Izmiru, gdje pružaju pomoć stanovništvu pogođenom zemljotresom.

Ozer je dodao da je u Turskoj trenutno proglašen treći nivo upozorenja, a koji znači nacionalnu katastrofu.

Zemljotres jačine 6,6 stepeni po Richteru pogodio je Egejsko more na dubini od 16,5 kilometara, podaci su turske Agencije za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama. Geolozi u SAD-u pak su na svojim mašinama zabilježili potres jačine 7 stepeni.

Zemljotres se osjetio na istočnim grčkim ostrvima, pa čak i u glavnom gradu Grčke, Atini. Grčki mediji izvijestili su da su stanovnici Samosa i drugih ostrva napustili svoje domove, te da se na Samosu desio mini cunami, prenosi Euronews.

Zemljotres se osjetio i u Istanbulu, ali u truskoj prijestolnici nije prijavljena šteta.