Svijet
5

Broj žrtava ebole blizu 7.000, SZO ne uspijeva zaustaviti smrtonosni virus

Klix.ba
Broj umrlih od ebole dostigao je gotovo 7.000, a Svjetska zdravstvena organizacija nije ispunila svoje ambicije da zaustavi širenje ovog smrtonosnog virusa.

Prema podacima UN-a, broj žrtava ebole iznosi 6.928 ljudi, a ukupan broj zaraženih ovim virusom je veći od 16.000.

Ove su brojke objavljene danas, dva mjeseca nakon što je SZO objavila ambiciozni plan da zaustavi širenje ebole u Zapadnoj Africi. Cilj je bila izolacija 70 posto žrtava u tri najviše pogođene zemlje, Gvineji, Liberiji i Sierra Leoneu do 1. decembra.

Novi podaci pokazuju da je dosad ebolom zaraženo 16.169 ljudi u ove tri zemlje. Liberija bilježi najveći broj smrtnih slučajeva, ali i smanjenje broja zaraženih. Međutim, ebola se sada najbrže širi u Sierra Leoneu. Prema novim podacima, samo Gvineja ispunjava cilj SZO-a i zadovoljava decembarski rok.

U Liberiji je izolovano samo 23 posto slučajeva, a 26 posto pokopnih ekipa se nalaze u ovoj zemlji.

U Sierra Leoneu je izolovano 40 posto slučajeva, a 27 posto pokopnih ekipa su spremne.

S obzirom da je 1. decembar sutra, jasno je da SZO neće ispuniti svoje ciljeve. To će biti još jedan neuspjeh u pokušaju zaustavljanja širenja smrtonosnog virusa.

Ebola se pojavila u Gvineji u martu, a kontroli je izmakla u augustu.

U proteklih nekoliko sedmica se bilježe uspjesi u kontroli virusa, s obzirom na zaustavljanje širenja virusa i smanjenje broja zaraženih u Liveriji i Gvineji. No, nažalost, u Sierra Leoneu je zabilježen nevjerovatno brz rast broja zaraženih.

Eksperti tvrde da je neophodno udvostručiti napore u borbi protiv ebole, a istakli su i da situacija zasad ne izgleda dobro.

SAD su smanjile broj obećanih klinika u Liberiji, a kao razlog navode smanjen broj oboljelih.

Krajnji cilj SZO je izolirati sve oboljele od ebole i organizovati sigurne pokope umrlih do 1. januara, objavio je Daily Mail.

Vezani članci