Svijet
0

Broj turista u Egiptu opao za čak 95 posto u posljednja četiri mjeseca

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipat je izgubio 95 posto prihoda od turizma tokom protekla četiri mjeseca, uglavnom zbog upozorenja koja su o putovanjima u Egipat izdale vlade određenih zemalja, izjavio je danas ministar turizma Egipta Hisham Zaazou.

Zaazou, koji je učestvovao na ekonomskoj konferenciji, izjavio je kako se očekuje da ovogodišnji prihod od turizma iznosi 8,8 milijardi američkih dolara, uporedivši to sa prošlogodišnjim registrovanim iznosom od 10,5 milijardi američkih dolara.

"Tokom protekla četiri mjeseca, izgubili smo tri miliona turista, a treba spomenuti i da je prosječna dnevna potrošnja turista sa 72,3 američka dolara dnevno u prvoj polovini godine spala na 67 američkih dolara sad", rekao je Zaazou.

Egipat je doživio montirane političke i sigurnosne tenzije od 3. jula, kada je vojska svrgnula predsjednika Mohammada Morsija, prvog demokratski izabranog predsjednik Egipta.

Stručnjaci za pad broja turista krive krvave događaje od 14. augusta, kada su Morsijeve pristalice održale proteste u Kairu i Gizi.

Ministar je ipak izrazio nadu da će se turistički promet vratiti u normalu sa početkom zimske sezone.

"Uspjeli smo nagovoriti neke od evropskih vlada da poboljšaju svoje savjete građanima, koji se tiču putovanja u Egipat", rekao je Zaazou, te dodao: "Sarađivaćemo i sa stranim turističkim agencijama, kako bi ponovo privukli turiste u Egipat."