biznis
5

Portugal izašao iz recesije zahvaljujući turizmu

FENA
Turisti u Lisabonu (Foto: AFP)
Turisti u Lisabonu (Foto: AFP)
Za posljednjih nekoliko mjeseci, broj turista u Portugalu porastao je za blizu 10 posto, prije svega, zahvaljujući posjetama iz inostranstva.

Prema podacima portugalskog Ministarstva za ekonomiju, prihodi od stranih turista u prvoj polovini godine skočili su za 8,2 posto, na 3,7 milijardi eura.

U istom periodu bilo je manje turista iz Španije (za 3,8 posto), ali više iz Amerike (za 16,8 posto), Njemačke (+14 posto) i Francuske (+10,8 posto), piše francuski list Ekspres.

Prema izvještaju portugalskog Državnog sekretarijata za privredu, turizam u bruto društvenom proizvodu zemlje učestvuje sa 9,2 posto i, prema riječima ministra za turizam, Adolfa Meskita, predstavlja sektor koji je najviše doprinio izlasku Portugala iz recesije, prenose agencije.

Nakon dvije i po godine recesije, Portugal je u drugom tromjesečju tekuće godine zabilježio privredni rast od 1,1 posto.

U prvom polugodištu Portugal je posjetilo oko 3,6 miliona stranih turista (+8,1 posto na godišnjem nivou), a zemlja je svakako profitirala od nemira u Egiptu i Tunisu, jer bezbjednost igra značajnu ulogu prilikom izbora destinacije, navodi predsjednik Udruženja za turizam, Frederiko Kosta.