|

Broj smrtonosnih terorističkih napada širom svijeta drastično porastao

Broj smrtonosnih terorističkih napada širom svijeta drastično porastao
5
Klix.ba
18.11.2014. u 08:46
1
komentara
5

dijeljenja
Broj smrtonosnih terorističkih napada širom svijeta drastično porastao
Broj smrtnih slučajeva u terorističkim napadima porastao je za 61 posto tokom 2012. i 2013. godine, kazali su eksperti za terorizam. U prošloj godini dogodilo se blizu 10.000 terorističkih napada, što je 44 posto više u odnosu na 2012. godinu, navodi se u izvještaju o globalnom terorizmu za 2014. godinu.
Iza većine napada koji su rezultirali smrću stoje IDIL, Al-Kaida, Boko Haram i talibani. Svi oni koriste religiozne ideologije bazirane na ekstremnim interpretacijama selefijskog islama, navodi se u izvještaju.

No, religiozna ideologija nije jedina motivacija za terorizam.

"Postoje mnoge miroljubive islamske zemlje, poput Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta, u kojima se ne dešavaju teroristički napad, što znači da su i drugi društveni, politički i geopolitički faktori u igri", navodi se u izvještaju.

Irak je bio država najpogođenija terorizmom, navodi se u izvještaju. Prema podacima Instituta za ekonomiju i mir, u terorističkim napadima u 2013. godini poginulo je blizu 18.000 ljudi.

Prvo povećanje broja smrtnih slučajeva u terorističkim napadima dogodilo se tokom rata u Siriji koji je počeo 2011. godine."Destabilizacija Sirije, koja je prešla i na Irak, bila je momenat u kojem se povećao broj terorističkih napada", rekao je Killelea.

Njaviše ljudi poginulo je u Iraku, Afganistanu, Pakistanu, Nigeriji i Siriji, čak 80 posto do ukupnog broja u 2013. godini. Samo u Iraku poginulo je više od 6.000 ljudi.

Sljedeće su Indija, Somalija, Filipini, Jemen i Tajland, u kojima je u terorističkim napadima poginulo između jedan posto i 2,3 posto.

U mnogim dijelovima svijeta politički, nacionalistički i separatistički pokreti su uzročnici terorizma.

Izvještaji za 2014. godinu ne mogu se predvidjeti, ali s obzirom na broj napada, otmica i ubistava, teško da će biti bolja u odnosu na prošlu.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...