Svijet
0

Broj poginulih u rudarskoj nesreći u Turskoj povećan na 238

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tokom posjete rudniku mrkog uglja u Somi, gdje se jučer dogodila rudarska nesreća, turski premijer Recep Tayyip Erdogan je održao konferenciju za naovinare na kojoj je kazao da je broj poginulih rudara porastao na 238.

Izrazivši duboku bol i tugu zbog jedne od najtragičnijih nesreća u historiji Turske, Erdogan je kazao da je povrijeđeno 80 rudara, među kojima nema životno ugroženih, a da je prema podacima šefova smjene u rudniku pod zemljom još uvijek oko 120 rudara.

Turski premijer je kazao da je cijeli turski narod u velikoj boli i tugi zbog tragedije i stradanja ljudi koji su svoje živote dali zarađujući hljeb za svoje porodice i djecu. Erdogan je izrazio sućut porodicama svih stradalih i poželio brz oporavak povrijeđenima.

Istakavši hrabrost i trud spasilačkih ekipa, Erdogan je zahvalio spasiocima koji rizikuju živote kako bi spasili unesrećene rudare. 

"Po dojavi o nesreći reagirali smo i otkazali sve naše programe, te se u potpubosti bazirali na ovaj slučaj. Spasilačke, rudarske, zdravstvene ekipe, vojska, humanitarci i svi drugi su na terenu i pomažu u akciji spašavanja. Kao država i pojedinci poduzimamo sve što treba", kazao je Erdogan i dodao da se trenutno radi na identifikaciji tijela stradalih.

Podsjetivši da je u Turskoj, povodom tragedije u rudniku u Somi u regiji Manise, proglašena trodnevna žalost i da su u zemlji otkazani svi sportski i zabavni programi, Erdogan je poručio da niko ne sumnja u istragu koja je započeta.

"Neka svi budu sigurni da će nesreća biti istražena i do detalja rasvijetljena. Slučaj će biti rasvijetljen, ali sada nam je zadaća prvo da sahranimo poginule. Sada je bolan posao na sceni. Bit ćemo uvijek uz porodice i djecu stradalih", poručio je Erdogan.

Turski premijer je izrazio sućut porodicama žrtava i cijelom turskom narodu te poželio brz oporavak povrijeđenima.