Zabrinjava odbijanje vakcine
0

Broj mrtvih u Evropi udvostruči se za 15 dana

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Jedno evropsko profesionalno udruženje koja okuplja medicinske stručnjake izrazilo je zabrinutost zbog raširenog protivljenja vakcini protiv svinjske gripe u Evropi, dok stručnjaci upozoravaju da se broj umrlih od virusa H1N1 na Starom kontinentu udvostručuje svake dvije sedmice.

Članovi Evropskog udruženja za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti, koje ima sjedište u Švicarskoj, zabrinuti su zbog toga što se Evropljani izbjegavaju vakcinisati protiv virusa H1N1, izvještava VoA.

Ova neprofitna organizacija kaže da u evropskim zemljama djeluju ‘lobisti’ iz udruga koje se u načelu protive vakcinaciji, a kojima je zadatak odvraćati ljude od vakcinacije od svinjske gripe. Udruga tvrdi da neke od tih lobističkih grupa namjerno šire netačne informacije.

"Imamo čvrste dokaze iz većine zemalja u Evropi, gdje čak i ljekari i stručnjaci za javno zdravstvo šire sumnju u valjanosti ovih vakcina, uglavnom zbog toga što ih brinu moguće nuspojave. No, te informacije o navodnoj štetnosti vakcina stižu im ili od drugih ljudi ili s interneta. O tome ne postoje službeni podaci. A lobisti tvrde da potreba za vakcinom nije tako velika da bi opravdala moguće zdravstvene rizike", kazao je bivši direktor ovog udruženja Giuseppe Cornaglia.

U Francuskoj je ove sedmice počela vakcinacija u školama, međutim, jedna anketa pokazuje da se protiv svinjske gripe želi vakcinisati samo 21 posto građana.

Ova sumnjičavost dolazi u trenutku kad Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u Stockholmu javlja da se od sredine oktobra broj umrlih u Evropi od H1N1 virusa svake dvije sedmice udvostručuje. Taj centar navodi da je od aprila ove godine u Evropi umrlo ukupno 670 osoba.

Giuseppe Cornaglia iz Mikrobiološke udruge kaže da liječnici i organi zdravstva moraju organizirati efikasniju kampanju informiranja kako bi javnost dobila tačne podatke o vakcini: "Ako vlasti ne mogu uvjeriti ljekare u potrebu vakcinisanja i ako liječnici dezinformišu vlastite pacijente, onda je bitka izgubljena. Mislim da je problem možda u tome što su tačne informacije nedostupne."

Ukoliko vakcinacija protiv svinjske gripe u Evropi bude neuspješna, svinjska gripa bi se mogla još više proširiti i broj umrlih, posebno među djecom i mladima, bit će još veći, naglašava VoA.