SZO
0

Pandemija gripe i dalje umjerena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pandemijska gripa je i dalje umjerenog intenziteta i njeni efekti su vjerovatno bliži onima kakve su imale pandemije iz 1957. i 1968. nego efektima znatno smrtonosnije pandemije "španske groznice" iz 1918. godine, izjavila je danas Margaret Chan, generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Otvarajući jednosedmični sastanak izvršnog odbora ove organizacije, Chan je naglasila da svinjska gripa izgleda popušta na sjevernoj hemisferi, ali da bi mogla ostati aktivna sve do završetka zime, odnosno do aprila.

Ona je dodala da je još rano za procjene šta će se desiti kad na južnoj hemisferi nastupi zima i virus tamo postane zarazniji, prenosi Reuters.

Vlade država svijeta su ovog puta preduzele sve potrebne mjere da zaštite svoje stanovništvo i mada su službe hitne pomoći i jedinice za intenzivnu njegu pretrpjele veliki pritisak gotovo svi zdravstveni sistemi su se dobro izborili sa pandemijom, ocijenila je Chan.

Direktorica SZO-a se založila za to da svjetsko stanovništvo nastavi da se vakciniše protiv svinjske gripe, jer je vakcina sigurna i efikasna.

Odgovarajući na kritike oko preuveličavanja opasnosti od tekuće pandemije, Chan je iznijela stav da je bolje pogriješiti iz opreznosti nego ne biti dovoljno oprezan.

"Mislim da bismo svi radije vidjeli umjerenu pandemiju s obilnim količinama vakcine na raspolaganju nego tešku pandemiju uz neodgovarajuću snabdijevenost vakcinom", rekla je Chan.

Otkad se prošlog aprila virus svinjske gripe pojavio u Meksiku i SAD-u, prema zvaničnim podacima umrlo je gotovo 14.000 ljudi u preko 200 zemalja, ali će biti potrebne bar godinu do dvije dana po proteku pandemije da se ustanovi pravi broj žrtava.

Chan je napomenula da su, naprimjer, podaci o djejstvu svinjske gripe u Africi nepotpuni i da postoji bojazan da se na zapadu ovog kontinenta virus H1N1 intenzivno širi.