Teška situacija
0

Broj migranata koji brodovima stižu u Italiju preko Sredozemlja dvostruko veći ove godine

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od sto hiljada migranata pristiglo je ove godine brodovima u Italiju, što je više nego dvostruko u odnosu na prošlu godinu.

Od početka godine do 16. augusta stiglo je 100.938 ljudi brodovima u Italiju, u odnosu na 48.295 u istom periodu prošle godine, navodi se u izvještaju ministarstva unutarnjih poslova te zemlje, javlja AFP. 

Ministarstvo je navelo da taj broj uključuje 10.290 maloljetnika bez pratnje, što je najveći broj za taj period još od 2017. godine.

Ako se ovaj trend dolazaka nastavi, ukupan broj migranata u godini mogao bi premašiti rekord iz 2016. godine od 181.000 ljudi. Ove godine je najviše migranata došlo iz Gvineje, Obale Slonovače, Egipta i Tunisa.

Mnogi migranti odlučuju se na opasno putovanje preko Sredozemlja kako bi stigli do Italije, a time i Evropske unije, iz zemalja poput Libije i Tunisa.

Česti su izvještaji o smrtnim slučajevima nakon potonuća pretrpanih brodova s migrantima na moru.

Prema podacima UN-ove Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u Sredozemlju je od početka godine nestalo 2.096 osoba za koje se pretpostavlja da su se utopile.

Italijanska desničarska premijerka Georgia Meloni proglasila je vanredno stanje u cijeloj zemlji još u aprilu ove godine.

Italija na nivou EU radi na sklapanju sporazuma sa sjevernoafričkim državama kako bi spriječila isplovljavanje brodova s migrantima prema Evropi.