Demografija i ekonomija
43

Broj Kineza smanjio se prvi put u duže od 60 godina: Radnika sve manje, a penzionera sve više

B. R.
Broj stanovnika Kine 2022. smanjio se za 850.000, u odnosu na godinu ranije (Foto: EPA-EFE)
Broj stanovnika Kine 2022. smanjio se za 850.000, u odnosu na godinu ranije (Foto: EPA-EFE)
Broj stanovnika Kine prošle godine se prvi put smanjio u duže od 60 godina, što se smatra prekretnicom u produbljavanju demografske krize u državi suočenoj s usporavanjem ekonomskog rasta.
Prema podacima kineskog nacionalnog statističkog biroa, populacija je smanjena za 850.000, u odnosu na godinu ranije. Analitičari su zapazili da je ovo prvo smanjenje broja stanovnika od 1961. kada je u zemlji bila velika glad.

Predsjednik i glavni ekonomista kineske finansijske kompanije Pinpoint Asset Management Zhiwei Zhang očekuje nastavak smanjenja broja stanovnika u narednim godinama. Napomenuo je da će to potencijalno utjecati na ekonomski razvoj i potražnju na domaćem tržištu.

Stopa nataliteta je 2022. bila rekordno niska - 6,77 rođenih na 1.000, što je smanjenje za 7,52 u odnosu na godinu ranije. Ovo je najniža stopa nataliteta od kada je Kina postala komunistička država 1949. Rođeno je 9,56 miliona djece, dok je 2021. rođeno 10,62 miliona djece. To se desilo uprkos nastojanjima vlasti da potakne roditelje da imaju djecu.

Istaknuti demografski podaci su objavljeni danas, i to usljed ekonomskih poteškoća. Ekonomski rast najmnogoljudnije zemlje na svijetu je prošle godine iznosio tri posto, što je, kako je objavio CNN, daleko ispod cilja vlasti. Broj radnika se smanjuje, dok se povećava broj penzionera.

Vlast je znatno zabrinuta zbog demografskih poteškoća. Prije sedam godina je ukinuta "politika jednog djeteta" koju su mnogi smatrali kontroverznom. Ovakva odluka je donesena nakon što se shvatilo da se spomenutom politikom doprinosi ubrzanom starenju stanovništva i smanjenju broja radnika. Time se ozbiljno mogu ugroziti ekonomska i socijalna stabilnost.

Od 2015. je omogućeno da porodice imaju dvoje djece. Međutim, 2016. desio se rast nataliteta, ali je poslije počeo da pada. Prije skoro dvije godine omogućeno je porodicama da imaju troje djece, ali ni to nije polučilo znatniji rast nataliteta.