Njemačka
0

Broj desničara opada, a raste broj nasilnih neonacista

FENA
Heinz Fromm
Heinz Fromm
U Njemačkoj je prošle godine porastao broj neonacista spremnih na nasilje, iako je ukupan broj desničara smanjen, pokazuju podaci Službe za zaštitu njemačkog ustava, prenose u ponedjeljak mediji.

Predsjednik te službe Heinz Fromm rekao je jednom dnevniku iz Osnabrika da je ''neonacistička scena, spremna za nasilje, povećana za oko 600, odnosno na ukupno 5. 600 pripadnika'', ali da je ukupan broj desnih ekstremista u Njemačkoj smanjen.

"Njihov broj prošle godine u Njemačkoj je smanjen za oko 1.600, na ukupno oko 25.000 ljudi", rekao je Fromm, naglasivši da je takav trend i u Nacionaldemokratskoj partiji Njemačke (NPD).

"NPD je krajem prošle godine imala još oko 6. 600 članova, što je oko 300 manje nego u 2009. godini i oko 600 manje nego u njihovoj najboljoj, 2007.godini", rekao je Fromm.

On je ocijenio da ni fuzija NPD s Njemačkom narodnom unijom (DVU) neće doprinijeti oporavku vrijednom pažnje.

Fromm je, međutim, upozorio da se ne smije potcijeniti sposobnost za akciju NPD, stranke koja kako smatra raspolaže strukturama na lokalnom nivou i može računati s podrškom neonacističke scene.

Krajem prošle godine ujedinile su se dvije ekstremno desne stranke - NPD i DVU.

DVU, koja je nekada imala oko 25. 000 članova, a sada oko šest puta manje, spojila se s uspješnijom i brojnijom NPD, čiji poslanici već sjede u dva istočnonjemačka pokrajinska parlamenta.

DVU, koju je osnovao finansijski moćni Gerhard Fray nikada zapravo nije ni imala veći značaj, smatraju politolozi.

Analitičari povodom ujedinjenja ne prognoziraju desničarima veći uspjeh, već ukazuju na moguće međustranačke sukobe mladih i starih članova, finansijske probleme i smatraju da to ipak neće donijeti nove članove NPD, čija je kasa prazna.

Mediji pišu da je moguća pozadina ujedinjenja desničara - osipanje članstva i muke s novcem.