Meksički zaljev
0

Brodovi BP-a se vraćaju na bušotinu "Deepwater Horizon"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evakuacija brodova naftne korporacije British Petroleum (BP) u Meksičkom zaljevu u subotu je opozvana, pa su deseci brodova krenuli natrag kako bi nastavili radove na zatvaranju bušotine "Deepwater Horizon", dok je tropska depresija Bonnie oslabljena stigla do područja naftne mrlje ispred obala Luizijane, izvijestio je online dnevni list "The Palm Beach Post".

Kupola koja je postavljena na tzv. glavu bušotine već osam dana uspješno priječi istjecanje nafte, a s nastavkom radova uskoro bi trebalo početi ubacivanje tehnološkog mulja i betona kroz kupolu, u prvoj fazi njezinog trajnog zatvaranja.

Kada se dovrši pomoćna bušotina, na dubini od tri kilometra ispod morskog dna, i kroz nju će se ubacivati mulj i beton u glavnu bušotinu.

Thad Allen, umirovljeni admiral obalne straže koji zapovijeda saveznim snagama angažiranim na obuzdavanju naftne mrlje, izjavio je u subotu da je povratak brodova "dobra vijest".

Allen je rekao da će radnici na platformi za bušenje, koji su u četvrtak i petak izvlačili 1.500 metara cijevi i slagali ih na palubi, sada morati vratiti cijevi. On je ocijenio da se prije petka neće početi s ubacivanjem mulja i betona kroz kupolu na glavi bušotine.

Sezona uragana na Atlantskoj obali Sjeverne Amerike ulazi u najaktivniju fazu početkom augusta, pa je Allen kazao da će se posade brodova i platformi BP-a igrati "mačke i miša" s vremenom do kraja sezone.

Jane Lubchenco, voditeljica Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, rekla je da bi valovi u blizini bušotine u subotu navečer mogli doseći dva i po metra. Ona je kazala da se uz obalu ne očekuje jačanje oluje, ta da valovi mogu pomoći u raspršivanju nafte u vodi.

Prije postavljanja kupole koja je zatvorila bušotinu iz nje je u 86 dana isteklo do 700.000 tona nafte koja je zagadila oko 900 km obala Luizijane, Misisipija, Alabame i Floride.

Najveća slučajno izazvana naftna mrlja u povijesti nastala je nakon eksplozije naftne platforme "Deepwater Horizon" 20. aprila, u kojoj je poginulo 11 radnika.