Britanski vojnici mučili zatvorenike u iraku

F
FENA
14.11.2009. u 20:01
0
4
Britanski vojnici mučili zatvorenike u iraku
0
Britanski vojnici mučili zatvorenike u iraku Foto: Reuters
Britansko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da provjerava navode da su britanski vojnici u Iraku zlostavljali zatvorenike.
Istraga je pokrenuta pošto je u "Independentu" osvanuo tekst o navodnom postojanju "britanskog Abu Graiba" i u kom je advokat koji zastupa zatvorenike Fil Šiner naveo 33 nova slučaja zlostavljanja i silovanja od invazije u Iraku 2003. godine.

"Independent" navodi da su sada prvi put i žene vojnici optužene da su učestvovale u seksualnom i fizičkom zlostavljanju zatvorenika.

Britanski ministar oružanih snaga Bili Ramel naveo je u saopćenju da su ove tvrdnje ozbiljno shvaćene, ali da zvanična istraga treba da bude pokrenuta bez ishitreno donesenih zaključaka.

Ramel je izjavio za BBC da nisu svi prijavljeni slučajevi novi, a da je sedam njih zabilježeno u posljednjih mjesec dana.

"Independent" prenosi ispovijest jednog 16-godišnjeg mladića koji tvrdi da su ga dvojica britanskih vojnika silovala dok je bio u pritvoru 2003. godine. Ostali navode da su bili skidani goli, zlostavljani i fotografisani.

Prema pisanju lista, britanski vojnici u Iraku oponašali su svoje američke kolege i izložili iračke civile fizičkom i seksualnom zlostavljanju, uključujući lažne egzekucije, elektrošokove, napade psima i izlaganje zatvorenika pornografiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: