Pogođeni pandemijom
6

Britanski umjetnici od vlasti traže obavezni novčani dohodak

B. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Udruženje muzičara i umjetnika u Velikoj Britaniji pozvalo je vlast da im omogući obavezni novčani prihod zbog pandemije koronavirusa.

U pismu nadležnima naveli su da im je pomoć "očajnički potrebna", piše britanski dnevni list Independent. Podsjetili su da su ostali bez prihoda jer su njihovi nastupi otkazani zbog pandemije. Ocijenili su da su poslovi kojima se bave postali "vrlo nesigurni" i da se može desiti da se njima bave samo priviligovani.

Vlasti Velike Britanije osigurale su već 1,57 milijardi funti pomoći onima koji se bave umjetnošću. Ali, dojam je da taj novac nije dovoljan za sve one umjetnike koji se suočavaju s različitim problemima. Veliki broj njih je i samozaposlen.

Osnovni dohodak je osmišljen da se njime pomogne i zaposlenim i nezaposlenim osobama, a u cilju da se stvori ekonomska sigurnost društva. U Velikoj Britaniji tokom pandemije zagovara ga stranka Zelenih.

"Turneje, svirke, priredbe i nastupi s pravom su otkazani zbog koronavirusa. Veliki broj umjetnika primoran je raditi neke druge poslove u industrijama koje su također pogođene koronavirusom. Mnogi od njih rade u ugostiteljstvu. Jasno je da su izolacija i samoizolacija uzrokovale veliku nesigurnost na tržištu rada", istaknuto je u pismu britanskih muzičara i umjetnika.

Ubjeđeni su da im vlasti mogu pomoći odnosno osigurati ovaj dohodak.