Svijet
0

Britanski političar najavio "politički zemljotres"

SRNA
Nigel Farage (Foto: AFP)
Nigel Farage (Foto: AFP)
Lider antievropske Nezavisne stranke Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) Nigel Farage rekao je danas da će pobjedom na izborima za Evropski parlament iduće godine izazvati politički zemljotres.

Prema njegovim riječima, sve veća popularnost UKIP-a promijenit će višedecenijsku dominaciju tri stranke u Britaniji - konzervativaca, laburista i liberalnih demokrata.

Farage je najavio da će glasanje za Evropski parlament pretvoriti u simbolični referendum o britanskoj imigracionoj politici i članstvu u EU.

U januaru je premijer David Cameron obećao da će održati referendum o članstvu u EU prije kraja 2017. godine, ukoliko njegova Konzervativna stranka pobijedi na narednim izborima u maju 2015. godine. Time su povećane šanse za izlazak Velike Britanije iz EU.

Analitičari su ocijenili da je Cameron time želio da utiče na pad popularnosti UKIP-a i da udovolji evroskepticima u redovima svoje Konzervativne stranke. UKIP želi da London odmah napusti EU.

"Moja ambicija i ubjeđenje je da mi možemo pobijediti na izborima i izazvati zemljotres. Mijenjamo lice britanske politike", rekao je Farage praćen burnim aplauzom na godišnjoj konferenciji UKIP-a.