Kontroverzan potez
13

Britanski parlament suspendovan, komešanje i uvrede obilježile posljednju sjednicu

I. P.
Britanski parlament danas je zvanično suspendovan na pet sedmica, što kritičari smatraju pokušajem premijera Borisa Johnsona da obustavi debatu o Brexitu što bi dovelo do rasta vjerovatnoće za izlaskom iz EU bez dogovora, čemu se protivi većina parlamentaraca.

Suspendovanje parlamenta kulminiralo je neobičnim scenama, a jedna od njih je uključivala pokušaj parlamentaraca da spriječe predsjedavajućeg Predstavničkog doma ili Doma komuna Johna Bercowa da simbolično napusti fotelju.

Iako je privremena suspenzija ustavna i zakonita, većina parlamentaraca shvatila je to kao ušutkivanje Parlamenta s obzirom na to da je Johnsonov prijedlog o Brexitu bez dogovora čak šest puta naišao na blokadu u parlamentu. Također, u ponedjeljak navečer britanski parlament je odbacio prijedlog vlade da organizuje prijevremene izbore.

U trenutku kada je predstavnica Doma lordova (gornjeg doma parlamenta) Sarah Clarke ušla u salu i zatražila prisustvo parlamentaraca i predsjedavajućeg na ceremoniji povodom suspenzije,a koju je kraljica prethodno odobrila, nastalo je komešanje.

Naime, manji broj paralmentaraca koji se protive suspenziji okružilo je Bercowa štiteći ga tako na simboličan način uz podignute papire sa riječima "ušutkan". Također, Bercow je u ponedjeljak najavio da će uskoro istupiti sa funkcije.

Bercow je kazao da je suspenzija van standarda i još jednom naglasio kako odbacuje odluku Borisa Johnsona. Nakon nekoliko dobacivanja iz vladajuće partije premijera Johnsona da Bercow konačno krene ka izlazu, predsjedavajući je odbrusio kako ga ne zanima njihovo mišljenje.

Prilikom ustajanja i izlaska na ceremoniju ozvaničenja suspenzije, protivnici suspenzije su neko vrijeme ostali u sali uzvikujući "Sramota, sramota" prema paralmentarcima koji podržavaju vladu Borisa Johnsona.