Optuženi da su gay par
0

Britanski ministar savjetniku platio put u Srebrenicu

Sarajevo-x.com
William Hague i Cristopher Myers
William Hague i Cristopher Myers
Britanski ministar William Hague priznao je da je Christopheru Myersu platio putovanje sa njim u Bosnu i Hercegovinu gotovo godinu prije nego što ga je zvanično zaposlio, piše "The Daily Telegraph".

Myers nije bio zaposlen u državnoj službi niti ga je plaćala Konzervativna partija tokom njegovog putovanja sa ministrom Hagueom u Srebrenicu prošle godine.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije u Srebrenici je bio i u pratnji Arminke Helić, izbjeglice iz naše zemlje, koja danas radi kao njegova savjetnica.

Otkrivanje ovog slučaja produbilo je aferu koja već određeno vrijeme potresa njegov kabinet.

Ranije ovog mjeseca, Hague je otkrio da su on i Myers povremeno dijelili hotelske sobe, ali je negirao bilo kakav neprikladan odnos među njima dvojicom.

Dvadesetpetogodišnji Myers u maju je zaposlen kao specijalni savjetnik ministra, a radio je u timu koji je vodio kampanju tokom općih izbora.

Myers je 1. septembra podnio ostavku zbog prevelikog pritiska na njega i njegovu porodicu nakon glasina koje su počele kružiti o njemu i ministru Hagueu.

"The Daily Telegraph" otkrio je da se Myers pridružio ministru Hagueu na putovanju u Srebrenicu 28. jula prošle godine. Bivši lider toryjevaca učestvovao je u pomoći povratnicima u Srebrenicu, a grupa od 30 britanskih političara pomagala je u gradnji kuće, fudbalskog terena i sječi šume.

Myers i Hague su, između ostalih, prenoćili u "Kući povjerenja", objektu nevladine organizacije iz Srebrenice.

Izvor blizak ministru otkrio je da je Hague platio putne troškove za Myersa i Helićevu u iznosu od 360 eura po osobi. Vjeruje se da su Hague i Myers putovali zajedno.