Ko su glavni akteri
15

Britanski ministar odbrane: Era "dividende mira" je gotova, spremajmo se za novi predratni svijet

B. H.
Grant Shapps (Foto: EPA-EFE)
Grant Shapps (Foto: EPA-EFE)
Britanski ministar odbrane Grant Shapps rekao je da je posthladnoratovska "dividenda mira" gotova i da se zapadne zemlje trebaju pripremiti za daljnje sukobe koji uključuju Kinu, Rusiju, Sjevernu Koreju i Iran u sljedećih pet godina.

Grant Shapps upozorio je u ponedjeljak da je svijet prešao u "predratnu" fazu i da su sukobi između Ukrajine i Izraela i Hamasa pogodili srce svjetskog poretka, dok je pozvao saveznike da ukinu ograničenja na odbranu kako bi odgovorili na rastuću prijetnju.

"Era dividende mira je završila" rekao je Shapps u govoru u Lancaster Houseu u Londonu, gdje je iznio svoje prioritete za 2024.

"Za pet godina, mogli bismo gledati više sukoba koji uključuju Rusiju, Kinu, Iran i Sjevernu Koreju. Gledajući današnje sukobe širom svijeta, je li vjerojatnije da taj broj raste ili se smanjuje? Pretpostavljam da svi znamo odgovor - vjerovatno će rasti", istakao je Shapps.

Mirovna dividenda koja je uslijedila nakon završetka hladnog rata omogućila je političarima da potroše milijarde na zdravstvo i obrazovanje umjesto na svoje oružane snage.

Ali Shapps je rekao da je to razdoblje završilo, s neprijateljima zapada koji su se naoružavali i međusobno.

Također su postali "povezaniji" i "nestabilniji", te posjeduju "širi niz oružja za izazivanje pustoši", rekao je, navodeći rusko korištenje sjevernokorejskih balističkih projektila u Ukrajini i iransko pružanje vojne podrške i obavještajnih podataka Hutima u Jemenu.

"Nalazimo se u osvit nove ere prelazeći iz poslijeratnog u predratni svijet. Stari neprijatelji se reanimiraju. Novi neprijatelji poprimaju oblik temelji svjetskog poretka uzdrmani su do srži", istakao je Shapps.

Dok se svih 31 članica NATO-a teoretski obavezalo potrošiti 2 posto bruto domaćeg proizvoda na odbranu, samo 11 to trenutačno čini, prema brojkama vojnog saveza. 

Shapps je rekao da Britanija troši više od 50 milijardi funti (58 milijardi eura) ili nešto više od 2 posto BDP-a, na odbranu, te je povećala sredstva za modernizaciju britanskog nuklearnog odvraćanja i obnavljanje zaliha oružja isporučenog kao vojna pomoć Ukrajini.

Međutim, nije pozivao na dodatnu potrošnju Britanije na odbranu, osim što je ponovio da je vladina "težnja" potrošiti 2,5 posto BDP-a na odbranu koliko god to ekonomski uslovi dopuštaju.

Što se tiče Crvenog mora, Shapps je rekao da će Velika Britanija "pričekati i vidjeti" prije nego što pokrene još jedan vojni napad protiv Huta.