Tragedija u kampu
20

Britanski ministar objasnio zašto nisu spasili dijete pripadnici IDIL-a

Klix.ba
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je da je bilo prerizično poslati britanske dužnosnike da spašavaju novorođenog sina Shamine Begum.

Dijete je umrlo u izbjegličkom logoru nakon što je njegovoj majci, koja se prije četiri godine pridružila IDIL-u, oduzeto britansko državljanstvo i onemogućen povratak u Britaniju.

Dječak Jarrah koji je imao tri tjedna bio je britanski državljanin, iako majka nije, ali je Hunt kazao za BBC da bi životi spasioca bili ugroženi u logoru da su došli po njega.

"Moramo misliti o sigurnosti britanskih dužnosnika koje bih time poslao u ratnu zonu", kazao je.

"Majka je izabrala napustiti slobodnu zemlju kako bi se pridružila terorističkoj organizaciji," istaknuo je Hunt.

"Znala je da ide u zemlju bez veleposlanstva"

"Shamina je znala kada je odlučila pridružiti se Islamskoj državi da ide u zemlju gdje nema veleposlanstva, gdje nema konzularne pomoći, i bojim se da te odluke moraju imati svoje posljedice."

Hunt je istaknuo da Foreign Office i Odjel za međunarodni razvoj traže načine da se pronađu britanska djeca koju su rodile tzv. 'nevjeste Islamske države' i da se dovedu u Britaniju.

U međuvremenu su se pojavili detalji o još dvije Britanke koje se nalaze s djecom u izbjegličkim logorima i kojima je, kako piše britanski tisak, oduzeto državljanstvo, prenosi Hina.