Revizorski izvještaj
20

Britanska vlada u pandemiji netransparentno potrošila 20 milijardi eura

A. B.
Vlada je, želeći se opravdati, rekla da je morala hitno djelovati i nije mogla poštovati propise (Foto: EPA-EFE)
Vlada je, želeći se opravdati, rekla da je morala hitno djelovati i nije mogla poštovati propise (Foto: EPA-EFE)
Britanski revizor je objavio novi izvještaj koji je pokazao da vlada Velike Britanije nije bila transparentna u dodjeljivanju ugovora o nabavci i o uslugama vrijednim 20,1 milijardu eura u okviru pandemije.

Izvještaj je uslijedio usljed rastućih kritika upućenih prema vladi da je uspostavljen "kanal visokog prioriteta" kako bi se dala prednost kompanijama koje su imale preporuku ministarstava, zvaničnika, parlamentarnih zastupnika i javnozdravstvenih čelnika (NHS). Neki ugovori su dodjeljivani retroaktivno.

"Iako su to bile vanredne okolnosti, i dalje je neophodno da se sve odluke pravilno dokumentuju i budu transparentne ako vlada želi zadržati povjerenje javnosti i dokazati da se novac poreznih obveznika troši primjereno i pošteno. Dokazi navedeni u našem izvještaju pokazuju da ovi standardi transparentnosti i dokumentacije nisu bili dosljedno zadovoljeni u prvoj fazi pandemije", kazao je šef Državne revizije (NAO) Gareth Davies.

Vlada je, želeći se opravdati, rekla da je morala hitno djelovati i nije mogla poštovati propise u vezi s javnom nabavkom.

"Morali smo sklopiti hitne ugovore kako bismo osigurali neophodne zalihe zaštitne opreme za radnike HNS-a i građane i ne izvinjavamo se zbog toga", kazala je Julia Lopez, šefica vladinog kabineta.

Kako navodi NAO, do 31. jula dodijeljeno je više od 8.600 ugovora u vrijednosti 20,1 milijardu eura, od čega je 11,7 milijardi ugovoreno bez javnog konkursa.

NAO je istražio 20 ugovora i otkrio da odjeli nisu dokumentovali odluke poput onih zbog čega je izabran određeni dobavljač ili nisu uzeti u obzir rizici poput potencijalnog sukoba interesa, piše Reuters.

Objavljivanje izvještaja NAO-a događa se u vrijeme kada opozicione stranke zamjeraju konzervativnoj vladi Borisa Johnsona da je pogodovala osobama bliskim Konzervativnoj stranci i njenim donatorima u dodjeli unosnih ugovora povezanih s pandemijom.

Meg Hillier, predsjednica parlamentarnog odbora za javne finansije, ocijenila je da bi taj nedostatak transparentnosti mogao biti tek "vrh ledenog brijega".