U parlamentu u februaru
0

Britanska vlada objavila prijedlog zakona o istospolnim brakovima

FENA
Britanska vlada u petak je objavila prijedlog zakona o legalizaciji istospolnih brakova, i saopćila je da će poslanici održati prvo glasanje o njemu u parlamentu idućeg mjeseca. Prijedlog zakona o istospolonim brakovima koji se odnosi na homoseksualne parove, uključuje i vjerske ceremonije koje će predvoditi svećenici Crkve Engleske - zvanične britanske vjerske zajednice, prenosi AP. Ta odredba ima za cilj da ublaži kritike vjerskih protivnika istospolnih zajednica - iako ona nija zaustavila kritike od vjerskih čelnika. - Smatramo da je brak dobra stvar i trebali bismo podržati još parova da se vjenčaju, i to je tačno ono što se navodi u današnjem prijedlogu - izjavila je ministrica za jednakost Maria Miller za BBC radio.

Ona je, međutim, kazala da prijedlog nudi "zaštitne odredbe za one crkve koje smatraju da nije primjeren za njihove religije".

Prijedlog će vjerovatno postati zakon jer ga podržavaju konzervativni premijer David Cameron, većina članova njegove vlade i većina poslanika iz redova Liberalnih demokrata i Laburista.

Neki konzervativni poslanici tvrde, međutim, da će glasati protiv prijedloga. Prva rasprava i glasanje u parlamentu zakazani su za 5. februar.