Svijet
0

Britanska štampa o neuspjelim napadima u Londonu i Glasgowu

FENA
Vodeća tema u današnjoj britanskoj štampi su neuspjeli teroristički napadi u Londonu i Glasgowu, koji su se odigrali prošle sedmice. Listovi mahom iznose detalje o zavjerenicima i komentiraju infiltraciju islamskih ekstremista u britanski sistem zdravstvene zaštite.

Times iznosi tvrdnje jednog anglikanskog svećenika u Bagdadu koji tvrdi da ga je, neposredno prije napada na London i Glasgow, na jednom skupu u Jordanu osoba iz vrha al-Qaide u Iraku upozorila da će doći do napada u Britaniji, i to riječima "oni koji vas liječe će vas i ubijati".

Svećenik je slučaj, navodi Times, odmah prijavio britanskom ministarstvu vanjskih poslova, koje je sinoć saopćilo da tu informaciju sada prosljeđuje britanskoj policiji kako bi dalo podršku istrazi.

Independent navodi da je očigledno da je za izvođenje napada na britanskom tlu al-Qaida angažirala međunarodnu ćeliju agenata-spavača, kojima je pripadnost ljekarskoj profesiji bila savršena kamuflaža.

Učesnici u zavjeri uspjeli da se drže podalje od centara u kojima su koncentrirani muslimanski ekstremisti, pa je za britansku policiju bilo gotovo nemoguće da ih razotkrije i spriječi, navodi lsit.

Ono što je poražavajuće je, piše Independent, što su svi do jednog pripadali ljekarskoj profesiji čija je osnovna dužnost da spašava, ne da oduzima ljudske živote.

S druge strane, svojevrsna samoizolacija grupe je u ovom slučaju bila, na neki način, i sretna okolnost jer su, radeći u ilegali, njeni članovi podbacili u namjeri da konstruiraju bombu s dovoljno efikasnim sistemom za aktiviranje eksploziva - i time osudili poduhvat na propast, navodi Independent.