Najavila slanje oružja
78

Britanska šefica diplomatije: Mala je vjerovatnoća da ćemo poslati naše trupe u Ukrajinu

V. K.
Elizabeth Truss (Foto: EPA-EFE)
Elizabeth Truss (Foto: EPA-EFE)
Britanska ministrica vanjskih poslova Elizabeth Truss najavila je posjetu Ukrajini naredne sedmice, gdje će se sastati s ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

Govoreći u Donjem domu Britanskog parlamenta o aktuelnim tenzijama na relaciji Ukrajina - Rusija, Truss se osvrnula na podršku zapadnih zemalja Kijevu te je poručila kako bi Njemačka kao jedan od saveznika trebala "pojačati" svoju vojnu podršku Ukrajini, naročito nakon što je Velika Britanija u proteklom periodu osigurala oružje i pomogla u obuci 20.000 vojnika u državi.

"Potrebni su nam svi naši saveznici. Vršimo pritisak na saveznike kako bi ponudili sličnu podršku Ukrajini kao što smo ponudili mi", rekla je Truss.

Između ostalog, tokom razgovora sa zastupnicima šefica britanske diplomatije je ponovila kako Velika Britanija predstavlja zemlju koja predvodi Zapad u "borbi" s Rusijom, kao i u podršci prijateljskoj Ukrajini.

"Svaki ruski vojni upad u Ukrajini bio bi ogromna strateška greška koju bi pratile i ozbiljne posljedice. Ukrajinci će se boriti, a Putin bi se trebao čuvati nepremostivog blata u koje bi upao", poručila je šefica britanske diplomatije.

Predstavnik Laburističke stranke David Lammy izjavio je kako bi sankcije protiv Rusije trebale biti usmjerene na isključivanje Rusije iz globalnog finansijskog sistema te je pozvao Vladu Velike Britanije da počne suzbijati djelovanje ruskih oligarha koji skrivaju svoje nezakonito stečeno bogatstvo u Londonu.

"U ovom trenutku važno je da vidimo kako svi naši partneri širom svijeta napreduju u izricanju sankcija. Mi smo primjer svojim djelovanjem, ali želimo vidjeti da i druge države slijede naš primjer", odgovorila je Truss.

Na pitanje da li se može očekivati da britanske trupe imaju borbenu ulogu u Ukrajini, Truss je bila jasna.

"Malo je vjerovatno da bismo poslali naše trupe tamo. Međutim, naporno radimo kako bismo osigurali da Ukrajina dobije oružje koje joj je potrebno", zaključila je Truss.