Svijet
0

Britanska obavještajna agencija negirala da je prisluškivala Trumpa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanska obavještajna agencija GCHQ izdala je saopćenje u kojem se poriču navodi da je prisluškivala Donalda Trumpa za vrijeme predsjedničke kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), prenosi BBC.

Neobičan potez agencije je došao nakon što je sekretar Bijele kuće za medije Sean Spicer naveo ove tvrdnje na američkoj televiziji Fox News ranije ove sedmice.

GCHQ je odgovorila da su navodi potpuna besmislica i da ih treba ignorirati. Trump tvrdi da je njegov Trump Tower u New Yorku bio pod nadzorom.

Međutim, nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje. Senat je četvrtak zaključio da nema nikakvih naznaka da je Trump Tower bio pod nadzorom američke vlade prije ili poslije izbora.

Analitičar i bivši sudija u New Jerseyu rekao je da je bivši američki predsjednik Barack Obama dobijao transkripte od britanske obavještajne agencije GCHQ.

"Tri obavještajna izvora obavijestila su Fox News da je Obama izašao izvan zapovjednog lanca - on nije koristio NSA, nije koristio CIA-u, nije koristio FBI" rekao je Napolitano, utvrdivši da je bivši američki predsjednik za prisluškivanje koristio GCHQ.