Svijet
0

Britanska ministarstva žrtve kineskih hakera

FENA
Britanski The Guardian u srijedu tvrdi da su kineski hakeri, od kojih su neki, kako se vjeruje, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske, napadali kompjuterske mreže britanskih ministarstava, uključujući i Foreign Office. Ovo je druga optužba na kineske hakere, nakon što je i Pentagon izjavio da su proveli upad u njihove mreže.

Stručnjaci za sigurnost i odbranu ne žele otkriti šta znaju o konkretnim napadima, ali tvrde da su neka ministarstva postala žrtve kineskih cyber ratnika.

Jedan stručnjak s kojim je Guardian razgovarao kazao je da ti napadi predstavljaju stalni problem, iako za sada nisu izazvali veće probleme od neznatnih administrativnih poremećaja.

Podaci o napadima u Britaniji objavljeni su dan nakon izvještaja o kineskim napadima na američku vojnu kompjutersku mrežu u Pentagonu.

Analitičari se, prema Guardianu, ne mogu saglasiti oko ozbiljnosti napada, ali ističu da stratezi kineske vojske ne kriju želju da formiraju jedinice za kompjutersko ratovanje koje bi im mogle obezbijediti informacije s neprijateljske strane i poremetiti komunikacijske sisteme.

Kina je, međutim, demantirala da je umiješana u najnovije napade na Pentagon i britanska ministarstva, piše dalje u Guardianu.