Svijet
6

Britanija uvela novi zakon: Do pet godina zatvora za psihičko zlostavljanje partnera

Klix.ba
Zlostavljači koji psihički maltretiraju svoje partnere mogu se suočiti s kaznom zatvora do pet godina. Velika Britanija usvojila je ovaj zakon koji stupa na snagu danas i svako ko je žrtva psihičke okrutnosti može prijaviti partnera.

U zakonu se naglašava da zlostavljač ne treba zlostavljati fizičku žrtvu da bi bio osuđen i zatvoren, dovoljno je samo prikupiti dokaze stručnjaka o prislinom i kontrolirajućem ponašanju. To se odnosi na brak/vezu u kojoj partner sprečava drugog da viđa porodicu ili prijatelje, uskraćuje mu novac, kontrolira profile na društvenim mrežama, špijunira komunikaciju ili određuje kako će se partner ponašati svakodnevno, poput toga šta će jesti, kada će spavati ili ići u toalet.

Tužioci su odlučni da se suoče s problemom zlostavljača koji drže svoje žrtve zarobljene u "živom paklu" ponavljajući im prijetnje, ponižavajući ih i držeći ih u strahu. Istraživanje je pokazalo da 30 posto žena i 16 posto muškaraca trpi psihičko zlostavljanje.

"Prisilno ponašanje može ograničiti žrtvina osnovna ljudska prava poput slobode, kretanja i nezavisnosti. Ovo ponašanje može biti izuzetno štetno u zlostavljačkim odnosima gdje jedna osoba ima više moći od druge iako možda to ponašanje izgledao kao nevino, šaljivo ili simpatično. Žrtve se plaše posljedice u slučaju da ne postupe onako kako je neko odredio. Najčešće strahuju od fizičkog nasilja i trpe velike psihološke i emotivne torture. Biti subjektom ponižavanja, zastrašivanja i potčinjavanja može biti štetno kao i fizičko zlostavljanje, a mnoge žrtve su kazale kako je psihičko zlostavljanje ostavilo dugotrajnije posljedice od fizičkog zlostavljanja", rekla je glavna tužiteljica Alison Saunders.

Tužioci će ovakva krivična djela dokazivati dokumentima poput emailova, poruka, bankovnih računa i slično, kojim će se dokazati dominacija partnera i njegove prijetnje. Policijski službenici i tužioci trenutno su na obuci kako bi naučili prepoznati obrazac ponašanja psihičkih zlostavljača.

Početkom mjeseca policijske službe za nasilje u porodici bile su prepune poziva i zabilježile su porast prijava za 31 posto u Velikoj Britaniji.