Ravnopravno s kršćanstvom
0

Britanija priznala druidstvo kao religiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Druidstvo je zvanično priznato kao religija u Britaniji na osnovu zakona o karitativnim društvima.

Komisija za dobrotvorna društva odobrila je Druidskoj mreži karitativni status, dajući joj porezne olakšice i ravnopravan status s vodećim religijama poput kršćanstva, prenosi Associated Press.

Pretkršćanska druidska vjera, priznata sada kao službena religija u Britaniji, prva je paganska vjerska praksa koja je dobila takav status, nakon što se britanska komisija složila da se druidsko prizivanje duhova prirode može okarakterizirati kao vjerska aktivnost.

Do ozvaničenja vjerskog statusa druida dolazi poslije hiljada godina otkad oni prakticiraju svoje rituale na britanskim otocima. Druidstvo je prva poznata duhovna praksa u Britaniji, a druidi su postojali i u drugim keltskim društvima u Evropi.

Poklonici ove vjere ne vjeruju samo u jednog boga ili tvorca, već se mole duhovima koji nastanjuju Zemlju - duhovima planina, rijeka i šuma, kao i prirodnim silama, poput groma. Također obavljaju rituale koji se odnose na promjene godišnjih doba.

Nakon četverogodišnjeg razmatranja ove vjerske prakse, Komisija je zaključila da druidstvo nudi koherentni sistem vjerovanja u božanski princip i svojim poklonicima osigurava pozitivan moralni okvir.

Vjerski dopisnik BBC-a kaže da uz porast zabrinutosti za prirodnu sredinu i njenu zaštitu i uz opadajući utjecaj etabliranih religija druidstvo sada cvjeta više nego ikada od dolaska kršćanstva.