Svijet
0

Britanija neće ponovo glasati o vojnoj akciji u Siriji

FENA
David Cameron
David Cameron
Britanska vlada saopćila je u ponedjeljak da "nema nikakvih planova" da održi drugo parlamentarno glasanje o pridruženju zajedničkoj vojnoj akciji protiv Sirije, čak i u slučaju da američki Kongres odobri zračne udare iduće sedmice.

Prijedlog premijera Davida Camerona da se poduzme akcija kako bi se kaznila Sirija zbog navodnog korištenja hemijskog oružja odbijen je na glasanju u Donjem domu parlamenta u četvrtak, a premijer je obećao da će poštovati odluke parlamenta.

Nakon što je američki predsjednik Barack Obama objavio u subotu da će zatražiti od Kongresa da ovlasti vojnu akciju protiv režima Bashara al-Assada, na Camerona je, međutim, porastao pritisak da zakaže drugo glasanje.

"Parlament je rekao svoje, i to je razlog što vlada nema apsolutno nikakvih planova da se ponovo obrati parlamentu radi glasanja", izjavio je u ponedjeljak portparol Downing Streeta.

"Trenutna pozicija je ta da je parlament izrazio svoju volju, i to je osnova na kojoj ćemo nastaviti sa svojim akcijama", izjavio je portparol.