Svijet
0

Britanija najgora zemlja za život u Evropi

SRNA
London
London
Najgora zemlja za život u Evropi je Britanija, a najbolje su Francuska i Španija, objavio Internet portal za statistiku "uSwitch".

Britanija na dnu ljestvice po kvalitetu života zbog visokih troškova života, lošeg odnosa radnog i slobodnog vremena i niskih vladinih izdataka za zdravstvo i obrazovanje.

 Francuska i Španija zauzele su prvo, odnosno drugo mjesto, sudeći po novom Indeksu o kvalitetu života koji je sačinio statistički Internet portal "uSwitch".

Studijom je obuhvaćeno deset evropskih zemalja, a u obzir je uzeto 16 različitih faktora, uključujući neto prihod po glavi stanovnika, visinu PDV-a, cijene hrane, goriva i kirije, kao i broj slobodnih dana, radnih sati i očekivanog životnog veka.

Britaniji su se na dnu liste pridružile Švedska i Irska. Sa druge strane Francuska je treću godinu zaredom šampion, dok je prate Španija i Holandija.

Upitani za pet najgorih stvari vezanih za život, 59 posto Britanaca navodi "uništeno društvo", skoro polovini smetaju visoki troškovi života, a 47 posto zabrinuto je zbog kriminala i nasilja. Tek pet posto odgovorilo je da je srećno svojim životom u Britaniji.

Uprkos činjenici da su plate u Britaniji iznad evropskog prosjeka, najniži indeks kad je riječ o kvalitetu života Britanija je "zaradila" zbog dužine radnih časova, malog broja slobodnih dana u godini, visokoj starosnoj granici za odlazak u penziju, najskupljoj hrani, visokim cijenama energenata, ali i veoma malom broju sunčanih dana.
Najviše zabrinjava podatak da više od deset posto ljudi ozbiljno razmišlja da emigrira, dok bi svaki četvrti Britanac napustio zemlju kad bi mogao.

Iako je prva na listi Indeksa Francuska sa sedam posto, ipak, nije najpoželjnija destinacija za život Ostrvljana.

Naime, u anketi gde bi najradije živeli, većina Britanaca, njih 13 posto, izabrala je Španiju. Sunce, plaže, duži životni vek, najviše slobodnih dana od svih evropskih država, kao i najjeftiniji alkohol čine španiju neodoljivom za Britance.