{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanija mora promijeniti sistem kažnjavanja maloljetnika

F
17.10.2008. u 14:10
0
0
Britanija mora promijeniti sistem kažnjavanja maloljetnika
0
Britanija mora promijeniti sistem kažnjavanja maloljetnika
Foto: Reuters
"Sistem kažnjavanja maloljetnih delinkvenata u Ujedinjenom Kraljevstvu treba biti reformiran. Previše je oštar i premalo je usmjeren ka rehabilitaciji", izjavio je danas evropski komesar za ljudska prava, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.
Thomas Hammarberg predstavio je niz reformskih prijedloga u memorandumu dostavljenom britanskim vlastima. Komesar je uočio veoma nisku starosnu dob za krivičnu odgovornost u Velikoj Britaniji i preporučio je da vlasti usklade zakone s ostatkom Evrope, gdje je starosna dob za krivičnu odgovornost viša, navodi se u saopćenju.

Štaviše, komesar Hammarberg je izrazio zabrinutost pretjeranim korištenjem pritvorskih jedinica za djecu i velikim brojem djece u pritvorima u Engleskoj i Velsu.

"Hapšenja, pritvaranja i korištenje dječijih pritvora moraju biti posljednje pribježište i na najkraći mogući vremenski period", izjavio je on, pozdravljajući Akt krivičnog pravosuđa i imigracije iz 2008. koji je u maju dobio kraljevski pristanak, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: