Britanija mora promijeniti sistem kažnjavanja maloljetnika

F
FENA
17.10.2008. u 14:10
0
0
Britanija mora promijeniti sistem kažnjavanja maloljetnika
0
Britanija mora promijeniti sistem kažnjavanja maloljetnika Foto: Reuters
"Sistem kažnjavanja maloljetnih delinkvenata u Ujedinjenom Kraljevstvu treba biti reformiran. Previše je oštar i premalo je usmjeren ka rehabilitaciji", izjavio je danas evropski komesar za ljudska prava, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.
Thomas Hammarberg predstavio je niz reformskih prijedloga u memorandumu dostavljenom britanskim vlastima. Komesar je uočio veoma nisku starosnu dob za krivičnu odgovornost u Velikoj Britaniji i preporučio je da vlasti usklade zakone s ostatkom Evrope, gdje je starosna dob za krivičnu odgovornost viša, navodi se u saopćenju.

Štaviše, komesar Hammarberg je izrazio zabrinutost pretjeranim korištenjem pritvorskih jedinica za djecu i velikim brojem djece u pritvorima u Engleskoj i Velsu.

"Hapšenja, pritvaranja i korištenje dječijih pritvora moraju biti posljednje pribježište i na najkraći mogući vremenski period", izjavio je on, pozdravljajući Akt krivičnog pravosuđa i imigracije iz 2008. koji je u maju dobio kraljevski pristanak, saopćeno je iz Vijeća Evrope.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: