{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Britanci su bili nespremni za Afganistan"

F
3.12.2010. u 11:28
0
14
"Britanci su bili nespremni za Afganistan"
0
"Britanci su bili nespremni za Afganistan"
Foto: AFP
U posljednjoj seriji američkih tajnih dokumenata koje je objavio internetski portal WikiLeaks sadržane su oštre kritike na račun britanskih vojnih napora u Afganistanu.
U diplomatskim depešama, koje je u petak prenio londonski dnevnik The Guardian, iznose se ocjene američkih i afganistanskih dužbosnika da britanske snage nisu u stanju same uspostaviti sigurnost u afganistanskoj pokrajini Helmandu, prenosi BBC.

WikiLeaks je objavio izjavu Dana McNeilla, američkog generala koji se nalazio na čelu NATO-ovih snaga 2007. godine u kojoj se tvrdi da su Britanci "zabrljali" u Helmandu.

U drugoj depeši bivši afganistanski ministar vanjskih poslova iznosi svoje razočaranje britanskim snagama: "Oni nisu bili spremni aktivno se boriti kao američki vojnici."

U depeši iz američke ambasade s kraja 2008. godine kaže se: "Mi (Amerikanci) i predsjednik Hamid Karzai slažemo se da britanske snage nisu dorasle zadatku osiguravanja Helmanda" bez američke potpore.

Ministarstvo obrane u Londonu objavilo je da su britanske trupe popravile sigurnosno stanje u Afganistanu i da su im predstavnici američkih marinaca na tome javno odali priznanje.

BBC ocjenjuje da će izjave američkih dužnosnika iz nove serije dokumenata prouzrokovati nelagodu u Washingtonu, ali da će ovaj put biti uvrijeđen i najvjerniji američki saveznik u Afganistanu - London.

Bez obzira što se privatno izrečene kritike američkih zapovjednika razlikuju od javno iznesenih pohvala na račun britanskih snaga, objelodanjeni dokumenti izazvat će ljutnju u Britaniji. I to ne samo među obiteljima 345 vojnika koji su u Afganistanu izgubili život.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: