Očekuje se reakcija Kine
38

Britanci predlažu pridruživanje Japana i Južne Koreje sigurnosnom paktu AUKUS

S. M.
Australija i druge zemlje u paktu o sigurnosti AUKUS trebale bi zatražiti od Japana i Južne Koreje da im se pridruže kako bi razvili naprednu odbrambenu tehnologiju, prema utjecajnom vanjskopolitičkom komitetu Donjeg doma Velike Britanije.

Aukus je trojni vojno-sigurnosni pakt između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, potpisan 2021. godine.

Ovim paktom dogovoreno je da Australija uz pomoć SAD-a i Britanije izgradi novu flotu nuklearnih podmornica čime će se povećati zapadna vojna prisutnost u pacifičkoj regiji.

Predloženo proširenje vjerovatno bi se fokusiralo na aktivnosti kao što su cyber, AI, kvantne i podmorske tehnologije, ali, ne i višedecenijski projekt isporuke podmornica na nuklearni pogon Australiji.

Komitet vanjskih poslova Velike Britanije rekao je da bi vlada ove zemlje "trebalo predložiti Australiji i SAD-u da Japan i Južna Koreja budu pozvani da se pridruže Aukusovom sporazumu o tehnološkoj odbrambenoj saradnji".

"Postoji dijeljenje cyber, napredne tehnologije i komponenta zajedničkog razvoja koja bi mogla biti podjednako, ako ne i više, značajna", navodi se u izvještaju.

“Postoji načelni dogovor između tri sile da što bliže rade zajedno u cijelom paketu naprednih tehnologija, uključujući sajber, AI, kvantne i podmorske tehnologije, uključujući detekciju podmornica", navodi se.

Smatraju da bi to moglo donijeti opipljive rezultate, brže od programa podmornica.

Prijedlog da se Japan i Južna Koreja pridruže AUKUS-u iznesen je u izvještaju koji se fokusira na "naginjanje" Velike Britanije ka Indo-pacifičkom regionu i kako bi se ta zemlja trebala nositi sa odlučnijom Kinom .

Objavljivanje izvještaja poklapa se s putovanjem u Kinu britanskog ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja.

Izvještaj komiteta pod kontrolom Konzervativne stranke također uključuje potencijalno sporan prijedlog da Velika Britanija traži pridruživanje Quad-u, diplomatskoj inicijativi koja okuplja Australiju, Indiju, Japan i SAD.

Peking je više puta osuđivao Aukus i Quad kao anti-kineske grupacije koje nastoje da "podstaknu podjele i konfrontaciju i ožive hladnoratovski mentalitet". Zemlje jugoistočne Azije također bi mogle biti nervozne zbog predloženog proširenja.