Ne žele strance
32

Britanci poručili imigrantima: Ne dolazite u Veliku Britaniju!

Klix.ba
Velika Britanija napravila je novu reklamnu kampanju, koja ima za cilj predstaviti nedostatke ove zemlje za život, kako bi odvratila imigrante da se dosele.

Propisi koji ograničavaju broj imigranata iz Bugarske i Ruminije ističu iduće godine, kada bi 29 miliona imigranata imalo pravo živjeti i raditi neograničeno u Velikoj Britaniji. Predviđa se da će broj osoba koje će emigrirati iz ovih dviju zemalja sa 250.000 biti uvećan na 425.000 za dvije godine, piše Guardian.

Jedan od planova za obuzdavanje očekivanog priliva imigranata jeste deportirati one koji se dosele u Veliku Britaniju kako bi tražili državne beneficije, a druga opcija je tražiti od njih dokaz da se mogu izdržavati najmanje šest mjeseci.

Ali, kako objavljuje Guardian, najbolja metoda je uvjeriti ih da ne žele doći u Britaniju. Vladini ministri trenutno rade na negativnoj reklamnoj kampanji koja će se fokusirati na to kako je loš život u Velikoj Biratniji kako bi promijenili mišljenje da su ulice tamo popločane zlatom, saznaje list iz vladinih izvora.

Detalji reklamne kampanje još nisu otrkiveni, ali učinit će sve da stvore sliku kako je život u Britaniji težak i neugodan. The Guardian je čak pozvao i građane da učestvuju u tome tako što će slati fotografije huligana, pijanih ljudi, neugodnosti iz javnog prijevoza i slično.

Ovo nije prva kampanja ovakve vrste. Grad Leicester je imao istu takvu kampanju 1970-ih, kada su htjeli spriječiti priliv imigranata iz Ugande, no nije imala znatnog efekta.