Svijet
25

Britanac star 101 godinu osuđen za pedofiliju, ostatak života provest će iza rešetaka

Klix.ba
Britanac star 101 godinu Ralph Clarke provest će ostatak života u zatvoru jer je osuđen za seksualno zlostavljanje djece. Ovo je najstarija osoba ikada osuđena za pedofiliju.

Clarke je dobio 13 godina zatvora, a osuđen je zbog seksualnog zlostavljanja djece u 1970-im i 1980- im godinama. Jedna od žrtava imala je četiri godine.

Bivši vozač kamiona iz Birminghama osuđen je po 21 tački optužnice. Njegove žrtve bile su djevojčice i dječaci. Priznao je devet optužbi koje se odnose na dječake kazavši da je to "nešto što se dogodilo" u prošlosti.

Na izricanju presude nije pokazao nikakvu emociju. Sudija je rekao da bi vjerovatno bio pomilovan zbog godina i slabosti, ali da su njegova djela toliko teška da se samo može izreći dugotrajna kazna zatvora.

Clarke ima problem s disajnim organima, dijabetesom, slabo čuje i vidi, te se teško kreće. U martu puni 102. godinu.

Sudija je rekao kako je on ponavljao ta djela godinama. Djeca su bila nemoćna i nisu se mogla odbraniti, a nekima je davao novac kako bi kupili sebi slatkiše i šutjeli.

"Jedna od vaših žrtava vas pamti kao zločastog muškarca, koju si tukao rukama i kaišom", kazao je sudija.

Tri žrtve koje su sjedile u sudnicu su zaplakale kada su čule presudu i zagrlile se. Poručile su kako se nadaju da će Clarke umrijeti u zatvoru.