Zbog ilegalnih subvencija Boeinga
0

Brisel traži kaznu od 12 milijardi dolara za SAD

SRNA
EU je saopštila danas da je zatražila od Svjetske trgovinske organizacije (STO) uvođenje "kontramjera" prema SAD u vrijednosti od 12 milijardi dolara godišnje zbog ilegalnih subvencija za giganta avionske industrije "Boeing".

U saopštenju Evropske komisije navodi se da su ove mjere zatražene "na osnovu procjena o šteti koju je pretrpjela EU usljed nepoštene konkurencije od američke industrije".

"Boeing" i njegov evropski rival "Airbus" u sporu su od 2004. godine povodom pitanja državnih subvencija, a od tada su obje kompanije gubile i dobijale sporove pred STO, prenio je AFP.

Izvršni organ EU zatražio je izricanje kazne "poslije procjene da SAD nisu ispunile svoju obavezu da ukinu ilegalne subvencije u avionskom sektoru".

EU je prije dva dana pozvala na nove konsultacije u okviru STO, pošto, kako je saopštio Brisel, Washington do ponedjeljka, 24. septembra, nije ispunio rok koji mu je u vezi sa "Boeingom" postavila organizacija sa sjedištem u Ženevi.

"Sa jedne strane imamo 19 milijardi dolara ilegalnog finansiranja Airbusa od strane EU, a sa druge tri do četiri milijarde za Boeing", izjavio je Michael Punke, američki predstavnik u STO.