Svijet
0

Brisel: Postignut dogovor o dokapitalizaciji velikih banaka

SRNA
Svih 27 članica EU postigle su dogovor o dokapitalizaciji velikih evropskih banaka da bi mogle da podnesu udar koji će uslijediti nakon otpisa grčkih dugova, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Velike evropske banke moraju do 30. juna iduće godine same pronaći zdrav kapital na tržištu i njime povećati bankovne rezerve na devet odsto garantnog kapitala aktive.

Iznos sume koja će trebati evropskim bankama bit će komunikovan naknadno, a zavisiće od toga koliki će biti otpis grčkog duga.

Ovaj dogovor dvadesetsedmorice je ključan, ali nije jedini, koji se mora postići da bi evrozona izašla iz krize, upozorio je premijer Poljske Donald Tusk, čija zemlja predsjedava EU do kraja godine.

Tusk je upozorio da postoji mogućnost da večeras ne bude postignut cjelovit dogovor, jer je riječ o veoma kompleksnom paketu mjera. "Ali, glavno je da bude postignut politički dogovor, pa se detalji mogu dogovarati i poslije. To i očekujemo od ovog sastanka", naglasio je Tusk. 

On nije isključio mogućnost da ovo nije posljednji u nizu kriznih samita ove sedmice.

Nakon sastanka dvadesetsedmorice na kojem je donesena odluka o dokapitalizaciji banaka, počeo je drugi, odvojeni samit lidera država i vlada eurozone. Oni treba da dogovore visinu otpisa duga Grčkoj, kao i model kriznog fonda za spasavanje eura ESFS koji je u nastajanju.