Zatvaraju centrale 2022. godine
0

Brisel kritikuje Njemačku zbog zatvaranja nuklearki

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Njemačka vlada mora mnogo bolje nego dosad da usaglašava svoju energetsku politiku s partnerima u Evropskoj uniji, preporučio je evropski komesar zadužen za energetska pitanja Gunther Oettinger.

U intervjuu poslovnom listu "Handelsblatt", Oettinger je istakao da je skidanje s mreže osam atomskih centrala u Njemačkoj bilo još manje-više prihvatljivo za ostale zemlje EU, ali da Berlin nema pravo jednostrano da ugasi ostalih devet nuklearki.

Evropski komesar je, kako prenose agencije, upozorio Berlin da je u obavezi da nadoknadi atomsku energiju energijom iz drugih izvora, kao i da objasni svojim partnerima u EU "na koji način će to uraditi".

Zakon o odustajanju od atomske energetike od 2023. godine, koji je dosad prošao sve njemačke instance, predsjednik Njemačke Christian Wulff je potpisao 1. avgusta. Ranije ovaj zakon su usvojili bundenstag i bundesrat, podsjeća agencija Reuters.

Prema novom zakonu, osam atomskih centrala, već isključenih sa mreže, više neće obnoviti rad. Njemačka Federalna agencija za energetsku mrežu do septembra bi trebalo da odluči da li će jednu od tih nuklearki ostaviti u režimu pripravnosti do 2013. godine za slučaj nestašice struje.

Ostalih devet atomskih centrala bi trebalo postepeno da se zatvori do kraja 2022. godine.