Svijet
18

Brisel: Hiljade ljudi dalo podršku Palestincima, zapaljene američka i izraelska zastava

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Danas su i u Briselu kao i u mnogim drugim gradovima diljem svijeta održani protesti protiv izraelskih napada na Pojas Gaze u kojima je do sada ubijeno preko 330 Palestinaca među kojima ima žena i djece.

Naime, u organizaciji palestinskih udruženja u ulici Stalingrad okupilo se oko pet hiljada demonstranata među kojima su bili ne samo muslimani nego i pripadnici drugih vjera i nacija.

Okupljeni su uzvikujući slogane protiv napada izraelske vojske na nevine civile u Gazi održali protestnu šetnju sve do Centralnog trga.

Demonstranti su tražili hitan prekid sukoba i izraelskih napada na civile u Pojasu Gaze.

Također, tražili su izvođenje pred lice pravde izraelskih političara koji su odgovorni za pokretanje ofanzive protiv nevinih civila.

Tokom protesta okupljeni su zapalili zastave Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Izraela.

Policija je poduzela opsežne mjere sigurnosti, a protesti su održani bez većih incidenata.

Inače, broj poginulih u dosadašnjim napadima Izraela na Pojas Gaze povećao se na 339 Palestinaca dok je povrijeđeno najmanje 2.385 osoba.

Glasnogovornik palestinskog ministra zdravstva Esref el-Kudra potvrdio je da je u izraelskim zračnim, kopnenim i pomorskim napadima ubijeno 339 osoba od čega je 78 djece i 28 žena. U izraelskim napadima na Gazu, koji traju od 7. jula, ranjeno je 2.385 osoba.