Zvona za uzbunu
22

Brisel će smanjiti pomoć Mađarskoj i Poljskoj zbog pada demokratije

FENA
Evropska unija će naredne sedmice pripremiti novo finansijsko oružje protiv onoga što Brisel vidi kao jačanje neliberalnog nacionalizma u nekim državama bivšeg istočnog bloka koje prijeti demokratiji, piše internet portal EurActiv.

Velika izborna pobjeda mađarskog premijera Victora Orbana kojeg su prozvali Victator te borba za očuvanje nezavisnost sudova u Poljskoj upalili su zvona za uzbunu u EU.

Predsjednik Evropske komisije, uz podršku Njemačke, Francuske, i još nekoliko bogatih članica će predložiti da u sklopu budžeta za period od 2021. do 2027. bude odredba koja će uvjetovati pomoć siromašnijim zemljama vladavinom prava, rekli su zvaničnici.

"Bit će uvjetovanja. Pritisak na finansije će promijeniti uvjete igre. Imamo neke lidere koji flertuju za drugim vrijednosnim sistemima. To je veća prijetnja Uniji od Brexita", naveli su neki neimenovani briselski zvaničnici koji su vidjeli prijedlog.

Članice EU koje ne ispune standarde vladavine prava bi mogle izgubiti pravo na finansijske fondove, odredba je koju je predložila ranije i Njemačka. Prihodi od Unije su u Mađarskoj oko sedam posto budžeta, a u Poljskoj oko četiri posto, što bi moglo biti značajan problem za vlasti te zemlje ukoliko novac ne bude stizao kako očekuju.