Svijet
0

Brisbane: Uhapšena osma osoba u okviru istrage o napadima London i Glasgow

FENA
Policija u istočnom australijskom gradu Brisbaneu uhapsila je 27-godišnjeg muškarca u okviru istrage o neuspjelim napadima u Londonu i Glasgowu, izjavio je u utorak visoki australijski zvaničnik, javio je AFP.

Scotland Yard je objavio u ponedjeljak navečer da je uhapšena osma osoba u inostranstvu, ne precizirajući mjesto.

"Djelujući po zahtjevu britanskih vlasti, australijska savezna policija i policija Queenslanda potvrđuju da je 27-godišnji muškarac iz Brisbanea uhapšen tokom noći i da je zatvoren na aerodromu u Brisbaneu", rekao je novinarima premijer Queenslanda Peter Beattie.

Australijski ministar pravde Philip Rudock saopćio je da je uhapšeni muškarac ljekar. "On je pokušao napustiti Australiju bez povratne karte. On je živio u Australiji, ali to ne znači da je imao australijsko državljanstvo, precizirao je on.

Televizijski kanal Chanel Seven je izvijestio nešto ranije da je ovaj muškarac uhapšen pokušavajući avionom da otputuje za Singapur.

Australski mediji javljaju da je riječ o 27-godišnjem dr. Mohammedu Haneefu, koji je uhapšen u trenutku kada se pokušavao ukrcati u avion za Indiju.

Time je broj uhapšenih koje se tereti za pokušaj napada autobombama u Londonu i Glasgowu porastao na osam. Među njima je, zajedno s Haneefom, čak tri ljekara.

Ostala dvojica su dr. Bilal Abdullah, Iračanin uhapšen u Glasgowu, te dr. Mohammed Asha, Jordanac uhapšen na autocesti u Cheshiru, a za kojeg mediji tvrde da je bio vođa terorističke ćelije.

Britanski mediji pak navode da se klupko počelo odmotavati u petak ujutro kada teroristima nije uspjelo pomoću mobitela aktivirati bombe u "mercedesima" naknadno pronađenim na londonskim ulicama. Policija je u automobilima pronašla mobitele i pomoću njih uspjela locirati članove terorističke grupe.