Poruka iz Washingtona
102

Briga za glasove ili nešto drugo: Biden osuđuje "ružno oživljavanje" islamofobije

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Joe Biden u petak je osudio "ružan ponovni porast" islamofobije usred izraelskog rata protiv Gaze, rekavši da islamofobiji "nema mjesta" u SAD-u.

"Prepoznajemo nasilje i mržnju s kojima se muslimani širom svijeta prečesto suočavaju zbog svojih vjerskih uvjerenja - i ružno ponovno oživljavanje islamofobije u jeku razornog rata u Gazi", rekao je Biden.

Ovo je izjavio povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije.

"I ponovno se posvećujemo izgradnji svijeta u kojem ljudi svih vjera i svih pozadina mogu slobodno živjeti bez straha od progona. To uključuje upravo ovdje kod kuće. Rekao sam to mnogo puta: islamofobiji nema mjesta u našoj naciji", dodao je američki predsjednik.

Prisjećajući se novozelandskog terorističkog napada u Christchurchu 2019., u kojem je bijeli rasist ubio 51 osobu i ranio još 40 u džamiji i islamskom centru, Biden je rekao: "Sjećamo se ovih nevinih duša koje su nam ukradene dok se mirno molimo".

Biden je također odao spomen Wadei al-Fayoumeu, 6-godišnjem palestinsko-američkom dječaku kojeg je prošlog oktobra brutalno izbo nožem 71-godišnji muškarac u američkoj državi Illinois u napadu koji je bio usmjeren na njega i njegovu majku, motiviran njegovom vjerskom pripadnošću i izraelsko-palestinskim sukobom.

Biden je rekao da je napad "razoran podsjetnik kako se svi Amerikanci moraju nedvosmisleno suprotstaviti mržnji".

Dok milioni nastavljaju svetkovati sveti muslimanski mjesec ramazan, rekao je predsjednik, on i prva dama Jill Biden "žele sve najbolje muslimanima posvuda i nastavljaju ih držati u svojim molitvama. I ponovno potvrđujemo svoju predanost da učinimo sve što možemo stati na kraj zlobnoj mržnji prema islamofobiji – kod kuće i širom svijeta".

U zasebnoj izjavi, američki državni sekretar Antony Blinken također je pomenuo napade na Novom Zelandu, dodajući: "Nastavljamo žaliti i odavati počast žrtvama ove užasne tragedije i njihovim obiteljima".

"U ovom trenutku porasta islamofobije širom svijeta, Sjedinjene Američke Države osuđuju sve činove antimuslimanske mržnje i nasilja. Ponovno potvrđujemo svoju predanost zagovaranju sposobnosti pojedinaca da žive u skladu s diktatom svoje savjesti i govore u ime onih kojima je uskraćena mogućnost da to učine", rekao je Blinken.

I Biden i Blinken optuženi su za pomaganje, kroz vojnu pomoć Izraelu, višemjesečnoj ofanzivi na Gazu, te za ravnodušnost prema smrti više od 31.000 Palestinaca u izraelskim napadima. Neki kritičari smatraju da je "povećana briga" američke administracije za muslimane posljednjih mjeseci zapravo "briga za izbore".